Co je to DIP a jaké má výhody (Dlouhodobý investiční produkt)

Hned začátkem roku 2024 se objevila nová možnost, jak si na dani ročně přilepšit až 7.200 Kč. Zaměstnavatel Vám zároveň může přispět až 50.000 Kč ročně. O co se vlastně jedná a kde se dá tzv. DIP sjednat?

O co jde?

Jako DIP lze označit defacto jakkýkoliv státem regulovaný spořící nebo investiční produkt (pokud to společnost umožňuje). Jde ve výsledku pouze o nadstavbu samotného produktu. Je např. možné mít zainvestováno ve fondu od České spořitelny a takovou investici označit jako DIP. V tu chvíli získáváte možnost využívat všech výhod takového produktu a zároveň i výhodu DIPu. V praxi to funguje tak, že když se Vám nějaký spořící produkt líbí a víte, že do něj plánujete peníze posílat dlouhodobě, tak se se správcem můžete domluvit na označení DIP.

1. Výhody

Mezi velkou výhodu patří možnost širokého výběru produktů, které se dají zvolit jako DIP. Nejste tím pádem omezeni úzkým výběrem z několika portfolií, jako tomu je např. u doplňkového penzijního spoření.
Druhou velkou výhodou je výše již zmiňovaná možnost daňového odpočtu. Při roční úložce 48.000 Kč si lze tuto částku odečíst i od daňového základu. Tím získáte zpět 7.200 Kč ročně (15% z vložené částky). Takový odpočet je v prvních letech sám o sobě schopen zařídit dvojciferné zhodnocení vkladu i bez dalšího úroku, který Vám může nabízet samotný podkladový produkt.
Jako třetí výhodu bych označil možnost vkladu zaměstnavatele až do výše 50.000 Kč, který si pak on může zařadit do nákladů (což je výhodnější, než dát stejné peníze jako součást mzdy).

2. Nevýhody

Hlavní nevýhodou je snížená dostupnost vložených prostředků. V průběhu let sice můžete měnit správce i složení DIP, ale jen pokud zůstanou veškeré prostředky na zvoleném účtu. Obecně možnost vybrat úspory vzniká až ve stáří. Vklady musí v DIPu zůstat alespoň do 60 let věku. Při předčasném výběru vzniká povinnost zpětně dodanit veškeré daňové úlevy až 10 let zpět. Vyjímkou je např. situace, kdy se klient stane invalidním ve třetím stupni, pak může peníze vybrat i bez sankcí.

3. Závěr

Z našeho pohledu se DIP jeví jako zajímavý prostředek, jak využít daňové úspory na maximum. Největší smysl vidím u klientů, kde do 60 let zbývá méně jak 20 let nebo u lidí, kteří přesně vědí, že peníze vložené do DIPu nebudou dříve potřebovat.