Druhá nejlepší doba pro nákup nemovitosti je dnes

Nejlepší doba pro nákup nemovitosti byla před X lety. Za X si můžete dosadit jakou dobu budete chtít, ale druhá nejlepší doba je dnes.

Zatímco v roce 2021 prodej nemovitostí trhal rekordy, tak za poslední 2 roky se situace výrazně změnila. Dřív měl inzerát při prodeji 10 zájemců na konci prvního měsíce, dnes v nabídce zůstává značně delší dobu. Průměrně se doba prodeje téměř zdvojnásobila. Tato situace se podepsala i na vývoji cen nemovitostí. Nyní se okno příležitosti dostupného nákupu nemovitosti postupně uzavírá, protože ČNB plánuje začít s poklesem úrokových sazeb, který může nastartovat další vlnu zájmu o koupi nemovitostí díky levnějším hypotékám.

Průměrný byt v současné době stojí více než 3x tolik, kolik stál stejný byt v roce 2005. Průměrná mzda za stejné období narostla jen o 2,4 násobek. Tento vývoj dlouhodobě znamená, že lidem s průměrnou mzdou se vzdaluje možnost pořízení vlastního bydlení. Dle statistik ze srpna 2023 vyjde průměrný byt v ČR na 13,3 ročních příjmů. V rámci EU se tím ČR řadí mezi země s nejméně dostupným bydlením a předchozí graf nám ukazuje, že se situace v čase nelepší. Pro představu se můžete ještě podívat na graf srovnání v rámci EU:

Kdybyste měli možnost koupit byt před 10 nebo 20 lety při dnešních znalostech, udělali byste ten krok? Klíčové je zvážit současná data a pokusit se předejít situaci, kdy si stejnou otázku budete pokládat za dalších 10 let. Pro podrobnější informace k tomuto tématu nás neváhejte kontaktovat.